Az adásvételi eljárás kiegészítő elemei.
Eladás, vásárlás, albérlet ingatlan

Az adásvételi eljárás kiegészítő elemei

Az adásvételi eljárás kiegészítő elemei
Ingatlan szerződés Ha már a fenti lépéseken túljutottunk, a legtöbb esetben nem merülnek fel az alábbi kiegészítő elemek : a függőben tartás és tulajdonjog fenntartás intézménye, illetve a foglaló és kötbér lehetőségei.

Viszont törekszünk arra, hogy egy átfogó, komplex képet nyújtsunk azoknak akik adásvételi ügyletet terveznek végrehajtani. Különösen hasznos rész ez olyanoknak akik először próbálkoznak ilyennel, és azoknak is akik már rutinosabbnak számítanak e téren, mivel ezzel az ingatlan eladási kisokossal ellenőrizhetik magukat ha esetleg elbizonytalanodnának.

  • Kezdjük is a függőben tartással: Abban az esetben léphet érvénybe, ha a vételár nem kerül kifizetésre teljes egészében a szerződés megkötésekor, ekkor ugyanis a felek kérvényezhetik a földhivatalnál ezt az eljárásmódot. A függőben tartás alatt - legfeljebb 6 hónapig - kérhetik, hogy az eladó az ingatlanra gyakorolt tulajdonjogát fenntartsa a vételár kiegyenlítéséig. Tulajdonképpen biztosítékként szolgál az eladó számára. Azonban eljárási díjjal jár ( ez 2014-ben egyszeri 6600 Ft volt) amit ingatlanonként egyszer kell benyújtani.
  • Tulajdonjog fenntartás: Akkor lép életbe, hogyha a függőben tartás ideje alatt sem sikerül kifizetni az ingatlan árát. Maga a fogalom azt jelenti, hogy bár rögzítve van az eladás ténye, az továbbra is az eladó tulajdonában marad, időkorlát nélkül. Ilyenkor kétszer kell befizetni a földhivatali eljárási díjat.
  • Foglaló: Ez az eljárásmód már szélesebb körben ismert, célja hogy megerősíti a kötelezettség vállalást, tehát az ingatlan megvételét. Beleszámít a vételárba, pontos összegének és rendeltetésének egyértelműen bele kell lennie foglalva az adásvételi szerződésbe. Ha a szerződésekben vállalt kötelezettséget a felek teljesítik, akkor a vásárló tartozása a foglaló értékével csökken. Viszont, ha a teljesítés meghiúsul, és ezért vagy mindkét fél felelős, vagy egyik sem, akkor a foglaló visszajár. Ha az egyik fél hibájából eredően hiúsul meg az adásvétel, akkor az adott foglalót elveszíti, fordított esetben a kapott foglalót kell kétszeresen visszafizetni
  • Kötbér: Biztosítékként kerülhet bele a szerződébe, arra az esetre, ha a kötelezett fél pénz fizetésére kötelezi magát ha olyan okból amiről kizárólag ő tehet, megszegi az adásvételi szerződést. Ilyen lehet az mikor a szerződésben foglalt időn túl adja az eladó birtokba a házat vagy lakást, vagy ha például a vevő késedelmesen fizeti a részletekben megszabott vételi összeget.

Az adásvételi eljárás kiegészítő elemei Formai elemei Felmerülő költségekről Kiegészítő információk az ingatlan adásvétellel kapcsolatban