Kiegészítő információk az ingatlan adásvétellel kapcsolatban.
Eladás, vásárlás, albérlet ingatlan

Kiegészítő információk az ingatlan adásvétellel kapcsolatban

Kiegészítő információk az ingatlan adásvétellel kapcsolatban
információk Az eddig megszerzett ingatlanokkal kapcsolatos tudásunkkal nem fogunk alapvető hibákat elkövetni az adásvétellel kapcsolatban. Azonban szükségességét érezzük, hogy ebben, az utolsó részben bemutassuk milyen háttér teendőkkel jár ez a folyamat. Erre azért van szükség, mert nem szabad elfelejtenünk, hogy az adásvétel lebonyolításához (akármennyire is otthonosan mozgunk a témában) szükségünk lesz egy eljáró ügyvédre, aki szürke eminenciásként, úgymond a háttérben munkálkodik az ingatlanunk eladásának sikerén. Továbbá pár veszélyt és buktatót is felvázolunk, hogy minden lehetőséggel tisztában legyen a kedves olvasó.

  • Az eljáró ügyvéd teendőiről: Magán az ingatlan adásvételi szerződésen kívül, az ügyvédünknek az alábbi dokumentumokat is el kell készítenie és eljuttatnia az illetékes hatósághoz: ilyen a B400-as NAV adatlap, amelyet ki kell töltenie, majd azt az illetékes földhivatal továbbít az adóhatósághoz. (Erre a vagyonszerzési illetékek valamint mentességek megszabása miatt van szükség). Bejegyzési engedély elkészítésére is igény nyílhat, amelyet aztán ügyvédi letétbe kell helyezni, majd erről letéti szerződést is készíteni kell. Igen gyakran előszerződés készítését is elhatározhatják az adásvételben résztvevő felek, ezt szintén ügyvédi segítséggel tudják elkészíteni. Előszerződések nevezzük azt a dokumentumot, amelyben az eladó illetve vásárló meghatározza, hogy a későbbiekben kötik meg az adásvételi szerződést, ekkor ebbe belefoglaltatik a későbbi, végleges szerződés minden lényegi eleme. Ha a banki hitelezési lehetőség is felmerül, ahhoz szintén szükségesek egyéb iratok.
  • Az ingatlan adásvétel veszélyiről: Sajnos gyakran csalók próbálnak hasznot húzni egy ingatlan eladásából. Általában idős, kiszolgáltatott emberek vagyonát próbálják megszerzni, mégpedig úgy, hogy aláíratják a jóhiszemű másik féllel az adásvételi szerződést, csak az éppen a csalók érdekei szerint van megírva. Olyan esetekről is tudunk, amikor a ház vagy lakás tulajdonosának adataival visszaélve, annak tudta nélkül adja tovább az ingatlant a vásárló félnek, aki közben erről semmit sem tud és jóhiszeműen megvásárolja a szóban forgó ingatlant. Ha az ingatlan árát részletfizetésben szeretnénk törleszteni, a későbbi visszaélések elkerülése érdekében garanciális szerződést aláírását mindenképpen javasoljuk, hogy semmiképpen se kerüljünk anyagilag kellemetlen helyzetbe.

Az adásvételi eljárás kiegészítő elemei Formai elemei Felmerülő költségekről Kiegészítő információk az ingatlan adásvétellel kapcsolatban